یخچالها و فریزرها گرمای محیط داخل خود را جذب و آن را در محیط بیرونی رها میسازند. بدین منظور، پیوسته مادهای بهنام مبرد را تبخیر و متراکم میکنند.
گرمای مورد نیاز برای تبخیر مبرد (یا تبدیل آن از مایع به گاز) از داخل اجزای دستگاه گرفته میشود. سپس، وقتی که مبرد متراکم شد (یا از حالت گاز به مایع درآمد)، از خود گرما ساتع میکند که خارج از دستگاه درون محیط آزاد میشود.
سفری به درون یخچال منزلتان:
- کمپرسور
موتوری الکترونیکی کمپرسور را به جریان میاندازد که وظیفهاش فشردهسازی گاز مبرد و پمپاژ دوباره آن به سیستم است. فشردهسازی این گاز سبب آزاد شدن انرژی در قالب گرما میشود.
- کویل کندانسور
سپس این گاز از رادیاتور موجود در پشت یخچال، کویل کندانسور، عبور میکند و گرمایش را در محیط آزاد میسازد. سرد شدن گازِ فشردهشده باعث تبدیل شدنش به مایع میشود.
- کویل اواپراتور
پس از این مرحله، مبرد مایع سرد شده از قسمت خشککن عبور میکند تا هر گونه ذرات گردوغبار از آن جدا شود. سریعاً پس از این مرحله، مبرد وارد لولهای بسیار باریک و تحت فشار میشود. این مبرد مایع به داخل کویلهای اواپراتور جریان مییابد، جایی که از داخل محفظۀ بزرگی عبور میکند که فشارش، و در نتیجه نقطه جوشش، یکباره افت میکند. در اینجا مایع سریعاً پخش میشود و جوش میآید و تبدیل به گازی سرد میشود.
- جدارهها و قسمتها
گاز سرد از کویلهای اواپراتور، یا صفحهها، که در جدارههای یخچال یا فریزر کار گذاشته شده است عبور میکند. گرما در جدارههای داخلی قسمتهای مختلف به گازی سرد بدل میشود که به نوبه خود سبب گرم شدن این اجزا میشود.
- کمپرسور
پس از این، مبرد گازی با داشتن فشار کم از کویلها اواپراتور به سمت کمپرسور حرکت میکند تا یکبار دیگر این چرخه تکرار شود.
- ترموستات
ترموستات به کلید کنترل وصل است که با روشن یا خاموش کردن کمپرسور طبق دمایی مشخص، دمای یخچال یا فریزر یکسان نگه داشته میشود.
فرآیند خنکسازی:
یخچال، همچون زودپز، فشار را درون محفظۀ بسته دستکاری میکند تا نقطه جوش مایع درونش را تغییر دهد.
یخچالها فشار را پایین میآورند تا نقطه جوش مایع مبرد را پایین آورند، ولی زودپزها فشار را افزایش میدهند تا آب در دمای بالاتری به جوش آید.
- پمپ گاز مبرد را فشرده میسازد.
- فشرده سازی گاز سبب هدر رفتن مقداری از انرژی گاز میشود، چون مولکولها نمیتوانند دیگر آزادانه حرکت کنند، در فضای بستهتر با هم برخورد میکنند. این انرژی در قالب گرما از طریق رادیاتوری موسوم به کندانسور در محیط آزاد میشود.
- در اینجا گاز به مایعی گرم بدل میشود که در مرحله بعد از درون لوله باریکی عبور میکند.
- وقتی این مایع از این لوله خارج میشود، فشارش افت پیدا میکند و باعث به جوش آمدنش میشود.
- این مایع بدین سبب به جوش میآید که انرژی گرمایی محیطش را -از اواپراتور و داخل یخچال- جذب میکند.